21. toukokuuta 2010

Perjantain piirakkaleipuri

Perjantai, lallatilai! :)

Vietettiin tänään helteistä iltapäivää äitin kanssa YYA-toiminnan merkeissä: äiti vaihtoi meidän kukkiin mullat (kyllä, vasta nyt toukokuussa, eikso surkeeta), mä puolestani leikkasin äitin hiukset ja laitoin ruokaa ja leivoin. Tulikin muuten sen verran hyvää raparperipiirakkaa, että ajattelin laittaa reseptin jakoon.

Resepti on alun perin Valion vihkosesta Kodin ruokavuosi, kesä 2002 - en ole parempaa piirakkareseptiä tuon jälkeen löytänyt! Teen tällä samalla kaavalla aina kaikki marjapiirakat, mutta tällä kertaa käsittelyyn pääsi alkukesän ykkösherkku raparperi.

POHJA
100 g leivontamargariinia/voita
1 dl sokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

HILLOKE
5 dl raparperipaloja
1,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
+ laitoin lisäksi perunajauhoja, kun ei tahtonut muuten sakeentua

TÄYTE
1 muna
1 prk kermaviiliä
1 tl vanilliinisokeria
(1 tl inkivääriä - tätä en ole koskaan itse laittanut)


Kuori ja paloittele raparperit ja laita kattilaan. Lisää sokeri ja vesi ja keitä sakeaksi hillokkeeksi (n. 20 min). Anna jäähtyä.


Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa muna joukkoon. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne vaahtoon.


Voitele piirakkavuoka ja taputtele taikina sen pohjalle ja reunoille. Nuole vatkaimen teristä ylimääräinen taikina (täähän on toki leivontaprosessin ylivoimaisesti paras vaihe).


Sekoita kermaviiliin muut täyteainekset ja levitä taikinapohjalle. Lusikoi raparperihilloke päälle ja vedä lusikalla pintaa, jotta kermaviiliseos ja hilloke sekoittuvat hieman (täst tuli aika hieno tommonen marmoripinta).


Paista 200 asteessa 30 minuuttia. Tarjoa mansikoiden ja vaniljajäätelön kanssa. Ota ainakin yksi santsilautasellinen, kun piirakka on vielä lämmintä.

0 sanoo jotain:

Lähetä kommentti

Sano sää kans!